Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Semínkové pečivo plné vlákniny
Autor: Slunew
Datum přidání 25.10.2013
Druh receptu Snídaně, Svačina
 
Doba přípravy
surovin:
720 min
Doba vaření: 20 min
Počet porcí: 10 ks
Přibližná cena: 40 Kč
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 140 gr slunečnicových semínek
  • 90 gr lněných semínek
  • 145 gr ovesných vloček
  • 50 gr dýňových semínek
  • 30 gr mandlí
  • 40 gr směsi ořechů
  • 3-4 lžíce psyllia
  • lžička soli
  • 350 ml vody
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 8,32 g 14,25 g 19,41 g 1 188,91 kJ (284 kcal)
celkově 83,18 g 142,54 g 194,14 g 11 889,08 kJ (2840 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Do mísy nebo silikonové formy nejdřív nasypeme slunečnicová semínka, lněná semínka, ovesné vločky, dýňová semínka, mandle a ořechy, psyllium a 8–12 g soli (cca lžička zarovnaná/vrchovatá). Vše promícháme. Následně přidáme 350 ml vody, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, 3 lžíce olivového oleje nebo kokosového tuku. Promícháme se suchou směsí. Přesypeme do formy vyložené pečicím papírem, mokrou rukou uhladíme a rovnoměrně udusáme povrch. Přikryjeme a necháme jen tak stát na lince asi 12 hodin. Veškerá semínka a ořechy nasají vodu a především lněná semínka s psylliem vytvoří gel, kterým se vše spojí. Díky dlouhému máčení se taky vše stane stravitelnější a šťavnatější. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů a formu do ní jednoduše vložíme. Necháme 20 minut péct, poté vyklopíme na plech a necháme dalších 30-40 minut opéct dohněda z druhé strany. Vypečená kůrka krásně voní. Bochník důkladně vychladíme na mřížce, aby se zpevnil a šel dobře krájet. Podobně jako pečivo ho můžeme později opéct. Chuť semínek se krásně zvýrazní, ale bude zase trochu sušší. Semínka jsou dost mastná, takže už je zbytečné ho mazat další těžkou surovinou – máslem. 

Příběh receptu

Není v něm mouka, droždí, kvásek, nefermentuje. Může mít chlebový tvar, ale klasický chleba to není.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Peta | 13.11.2013 - 14:33

Kdysi jsem dělala něco podobnýho s lískovýma oříškama a moc mi to chutnalo :)

kurkova.eva | 6.11.2013 - 17:14
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Vynikající záležitost, moc chutné, plné energie, skvělé pro sportovce.

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Další zajímavé recepty