Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Čočkový dál s plackami čapátí
Autor: flybee
Datum přidání 20.12.2011
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
120 min
Doba vaření: 40 min
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Základní dál:

  • 4 šálky vody
  • 1 čaj. lžička mleté kurkumy
  • 2 čaj. lžičky mletého koriandru
  • 1 šálek čočky (omyté, namočené a scezené)
  • 1 čaj. lžička soli
  • tarka

Tarka:

  • 1 pol. lžíce přepuštěného másla
  • 1 čaj. lžička rozetřeného česneku
  • 1 sušené červené chilli
  • 1 čaj. lžička kmínu
  • 1/2 čaj. lžičky asafoetidy

Čapátí:

  • 1 a 1/2 šálku hrubé celozrnné pšeničné mouky
  • 2/3 šálku vody

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Příprava luštěniny:V kastrolu s tlustým dnem uveďte vodu do varu. Přidejte koření, luštěninu a sůl. Přiklopte a vařte na středním plameni po dobu asi 45 minut nebo do doby, kdy je luštěnin a měkká natolik, že ji lze snadno rozmáčknout o stěnu kastrolu. Odstavte a nechte 20 minut chladnout.Přidejte tarku a pokapejte citronovou šťávou nebo přidejte jemné plátky zázvoru naložené v citronové šťávě, což napomůže trávicímu procesu.Příprava tarky:V naběračce nebo malé pánvičce ohřejte máslo. Přidejte koření a smažte po několik minut, aby bylo dobře orestované a vydávalo příznačnou vůni. Pak přidejte tarku do hotové čočky a okamžitě přikryjte dobře těsnící pokličkou. Ponechte stát několik minut, aby se vůně a chutě mohly dobře smísit.Placky čapátí:Mouku prosejte přes středně hrubé síto do hluboké misky. Uprostřed udělejte díru a přidejte příslušné množství  vody. Rukou dobře promíchejte. Ruku si trochu pomažte olejem a těsto hněťte, dokud nevznikne sušší hladká koule, která se nelepí na prsty. Udělejte do něj několik dolíčků, pokropte několika kapkami vody, přikryjte folií a nechte stát asi 2 až 2,5 hodiny.Potom těsto rozdělte na kuličky velikosti broskve. Válečkem vyválejte tenkou, kulatou placku.Placky pečte na středně vyhřáté pánvi. Jakmile se objeví bubliny a změna barvy, obrattě ji na druhou stranu. Když budete mít obě strany dobře upečené, placku z pánve pomocí kuchyňských kleští vyndejte. Pokud vaříte na plynnovém sporáku, podržte placku nad středně velkým plamenem a ona se okamžitě nafoukne. Otočte, aby se mohla upéci i druhá strana.

Příběh receptu

Z knihy Harishe Johariho - Ájurvéda, léčivá kuchyně

Tipy na vylepšení

Místo čočky lze použít jakoukoliv jinou luštěninu.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Další zajímavé recepty