Éčka v potravinách

E960 - Steviol-glykosidy

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Pectin, Wikipedie [ web ]

Legislativa EU [ web ]

Legislativa EU [ web ]

Použití

Nařízení (ES) č. 1333/2008, o přídatných látkách, nestanovuje podmínky pro použití spojení „přírodní“ + aditivní látka. Dle § 9 odst. 9 vyhl. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin, v platném znění je v případě použití sladidla nutné označit toto v blízkosti názvu potraviny, a to „se sladidlem“. Dle § 10 odst. 1 vyhl. 113/2005 Sb. se přídatná látka ve složení označí názvem látky anebo jejich číselného kódu, dle odst. 3 pak musí být uveden i název kategorie přídatné látky (tj. např. sladidla)

Výroba

Steviolglykosidy jsou získávány složitým fyzikálně-chemickým procesem z rostliny Stevia rebaudiana, která je v současné době považována za neschválenou potravinu nového typu a stévii tedy nelze – na rozdíl od steviolglykosidů – používat při výrobě potravin. Výroba steviolglykosidů je také rozdílná od způsobu výroby extraktů z bylin – způsob výroby je popsán v nařízení (EU) č. 231/2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, na straně 270.

Nežádoucí účinky

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) zhodnotil bezpečnost steviol-glykosidů, získávaných z listů rostliny Stevia rebaudiana Bertoni, jako sladidla a vyjádřil své stanovisko dne 10. března 2010 ( 2 ). Úřad stanovil přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol-glykosidy, vyjádřený jako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den. Konzervativní odhady expozice steviol-glykosidům u dospělých i u dětí naznačují, že by ADI při maximálních navrhovaných množstvích použití pravděpodobně mohl být překročen.

Doplňující informace

Steviolglykosidy jsou pro výrobce alternativou k běžně používaným sladidlům, právě pro svůj způsob výroby z rostlinného materiálu. Steviolglykosidy jsou sladidlem, které lze dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, o potravinářských přídatných látkách (ve znění nařízení (EU) č. 1131/2011, kterým se mění jeho příloha II pokud jde o steviol-glykosidy) při výrobě stanovených potravin používat. K další změně limitů (příloha č. II, nařízení EU 1333/2008) dojde k 1.4.2016 - nařízení EU 2016/479 - jejich použití do káv a čajů max 30mg/L; sladové a čokoládové nápoje a ochucené kapučíno max.20mg/l.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny