Éčka v potravinách

E627 - Guanylan sodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Disodium guanylate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

Charakteristika

Disodná sůl kyseliny guanylové, nukleové kyseliny RNA, hojně rozšířené v přírodě jako součást rostlinných i živočišných buněk. .

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Působí výrazněji než glutaman sodný a dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Výroba

Guanylan sodný se vyrábí z některých druhů hub, ze sušených ryb nebo z mořských rostlin.

Nežádoucí účinky

Lidé s přecitlivělostí na aspirin ( kyselinu acetylsalicylovou) by se měli této přísadě vyhnout. Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Guanylan sodný může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se guanylan sodný smí používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny