Éčka v potravinách

E551 - Oxid křemičitý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E551 : Silicium dioxide [ web ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě jako písek, křemen a podobně. Výborně pohlcuje vodu a stále zůstává sypký = je hydroskopický. Nalezneme jej v široké škále produktů, kde zabraňuje tomu, aby výrobek zvlhl a stal se nepoužitelným. Považuje se za bezpečnou látku. Lze jej použít i v dětské výživě (omezené množství).

Použití

Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Dále jej můžeme najít v některých alkoholických nápojích jako je pivo a víno. V chipsech a keksech funguje jako nosič aroma. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se mletím křemene nebo písku na jemné částice, ty se potom vaří s kyselinou chlorovodíkovou za vzniku hydroskopického gelu.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je oxid křemičitý povolen jako přídatná látka k potravinám, v dětské výživě v omezeném množství k příkrmům. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny