Éčka v potravinách

E491 - Monostearát sorbitolu

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Krémově bílý prášek voskovité konzistence.

Použití

Látka působí jako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových bonbónech zabraňuje změnám barvy, k nimž dochází po zahřátí a opětovném ochlazení. Využívá se v různých polevách a krémech, kterým dodává vzdušnost, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnost pěn a nachází se v práškových náhražkách mléka do kávy a v potravinách uvedených níže pod nadpiskem Nežádoucí účinky.

Výroba

Připravuje se esterifikací shodných molárních hmotností sorbitolu a kyseliny stearové.

Nežádoucí účinky

Pouze při velmi vysokých dávkách této látky se u testovaných zvířat projevily změny činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. 

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Dnes je v ČR (celé EU) monostearát sorbitolu povolen pouze v jemném a trvanlivém pečivu, cukrářských výrobcích, sladkých dezertních omáčkách (topinzích) a polevách pro cukrářské výrobky; dále v emulgovaných tucích, náhražkách mléka a smetany, tekutých koncentrátech z čaje, tekutých koncentrátech výluhů z ovoce a bylin, zmrzlinách, dezertech, cukrovinkách, majonézách, droždí a žvýkačkách. Povolen je rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny