Éčka v potravinách

E466 - Karboxymethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

KFDA - Korea Food Additives Code [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Vyskytuje se v podobě bílého až žlutobílého prášku či zrnek bez zápachu.

Použití

Slouží jako zahušťovadlo v pudincích, různých náplních a pomazánkách, zpomaluje růst cukerných krystalů v cukerných polevách a sirupech, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost sladkých pekařských výrobků. Funguje jako stabilizátor emulzí v salátových zálivkách, polévkách, omáčkách a sýrech, dodává objem a výraznější chuť nízkokalorickým pokrmům a přidává se do nízkokalorických perlivých nápojů, v nichž váže oxid uhličitý. Schopnost karboxymethylcelulózy vázat vodu určuje její využití ve zmrzlinách a jiných mražených sladkostech nebo při rozpouštění želatiny. Používá se jako základ jedlých povrchových filmů, jimiž je ošetřováno ovoce a zelenina, přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů, pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách a kromě toho se objevuje jako přísada v některých salámech.

Výroba

Vyrábí se chemickým pozměněním přírodní celulózy.

Nežádoucí účinky

Po konzumaci většího množství této látky mohou u některých jedinců nastat střevní potíže, avšak v běžných dávkách přijímaných v potravinách nevykazuje karboxymethylcelulóza žádné nežádoucí účinky. Je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Může fungovat jako projímadlo a odstraňovat toxiny z trávicího traktu. V ČR (celé EU) je používání karboxymethylcelulózy povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny