Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Chemie a technologie sloučenin fosforu, Ing. Miroslav Richter, Ph.D. [ kniha ]

Charakteristika

Trifosforečnany mají podobnou vlastnost jako Difosforečnany, vázat vodu. Jedná se o regulátory kyselosti či tlumivé roztoky rozpustné ve vodě.

Použití

Trifosforečnany se nejčastěji přidávají do masných výrobků, protože mají schopnost vázat a udržovat v nich vodu. Nacházejí se též ve sladkostech, majonézách, salátových zálivkách nebo sladových výtažcích. Je využíván také v pracích prostředcích a detergentech.

Výroba

Nejrozšířenější z trifosforečnanů – trifosforečnan sodný se připravuje kalcinací směsi hydrogen- a dihydrogenfosforečnanu sodného. Dalším způsobem výroby trifosforečnanů mohou být reakce hydroxidu sodného nebo draselného s kyselinou tri-polyfosforečnou.

Nežádoucí účinky

V menších dávkách jsou trifosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. 

Doplňující informace

Trifosforečnan sodný je nejmasověji vyráběným fosforečnanem  Trifosforečnany představují zdroj fosforu a v lidském těle se rozkládají na fosforečnany. V České republice (celé EU) lze trifosforečnany využívat při výrobě potravin; v USA jsou trifosforečnany rovněž povoleny.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?