Éčka v potravinách

E422 - Glycerol

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Živočišný původ

Zdroje informací

Glycerol - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Kyselina chlorovodíková - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Glycerol je hygroskopická viskózní kapalina, bezbarvá, bez zápachu, sladké chuti. V přírodě ho nalezneme většinou vázaný, vzniká zde při kvašení různých přírodních látek, vyskytuje se např. ve víně. Je součástí molekuly tuků. Používá se jako sladidlo, rozpouštědlo apod.

Použití

Glycerol je vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky (nezvyšuje hladinu inzulinu v krvi), má stejnou kalorickou hodnotu jako cukr. Navíc nezpůsobuje tolik zubního kazu, čehož se využívá např. do žvýkaček. Díky těmto vlastnostem se používá do potravin jako náhražka cukru. Dále se využívá při výrobě masa a sýrů k ošetření povrchu, jako rozpouštědlo do alkoholických i nealkoholických nápojů, pekařských a uzenářských výrobků nebo jako zvlhčující látka k ošetření povrchu proti vysoušení cukrovinek, polev a strouhaného kokosu. Díky glycerolu mohou potraviny obsahovat velké množství vody, aniž by se kazily, protože voda vázaná na glycerol je nedostupná bakteriím. Můžeme ho nalézt v želatinových dezertech, ovocných koláčích, sušeném ovoci, v nízkokalorických výrobcích a likérech.

Výroba

Průmyslově se vyrábí hydrolýzou rostlinného a živočišného oleje, při které vznikají mastné kyseliny a glycerol. Soli mastných kyselin se používají při výrobě mýdla a glycerol je z nich separován.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách je považován za bezpečnou látku. V těle funguje jako přímý zdroj energie, neboť se přemění na glykogen (zásobárna energie). Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň (dehydratace organismu) a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. V koncentrovaných roztocích je dráždivý, ale za normálních podmínek je netoxický, nedráždivý a neměl by způsobovat alergie. Při kontaktu se silně oxidujícími látkami jako oxid chromový, chlorečnan draselný nebo manganistan draselný může dojít k explozi.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití glycerolu povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny