Éčka v potravinách

E340 - Fosforečnany draselné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Fosforečnan draselný je draselná sůl kyseliny fosforečné. Používá se k úpravě kyselosti, dále jako emulgátor nebo stabilizátor.

Použití

Fosforečnan draselný se využívá především jako regulátor kyselosti, emulgátor nebo stabilizátor. Můžeme ho nalézt v sýrech, masných výrobcích nebo v práškových nápojích. Používá se též v pivovarnictví nebo při výrobě šampaňského a ostatních šumivých vín. Odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Obsahující draslík se využívá k doplňování potravin tímto prvkem. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství, kde se používá k úpravě pH moči.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu draselného povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny