Éčka v potravinách

E319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Tato látka je velmi účinným antioxidantem, který byl dlouhou dobu tlačen výrobci potravin k jeho schválení. Obsahuje ropné deriváty butanu. Používá se buď samostatně nebo v kombinaci s látkami BHA nebo BHT. Látka se velmi rychle slučuje s kyslíkem a získává na vzduchu hnědou barvu. Zabraňuje žluknutí tuků. Konzervant proti některým bakteriím a plísním.

Použití

Použití pro tuky, margaríny, klobásy, rostlinné oleje, hamburgery, cereální výrobky, brambůrky a pod.

Výroba

Látka je vyráběna chemickou cestou.

Nežádoucí účinky

Po požití již 1 gramu látky se mohou objevit nevolnosti, zvracení, zvuky v uších, delirium, dušení. Při styku s pokožkou může vyvolat alergickou reakci. U průmyslových pracovníků, kteří byli vystaveni výparům této látky, se projevilo zakalení očních čoček. Může zvyšovat účinnost karcinogenů. Je spojován s rakovinou močového měchýře. Literatura dokonce uvádí případy smrti po požití dávky 5 gramů.

Doplňující informace

Americká organizace FDA (Food and drugs administration) oznámila, že látka TBHQ nesmí přesáhnout 0,02% obsahu tuků v potravině. V ČR (celé EU) je povolen jako přídatná látka. V USA je povolen. V současnosti nelze jít nad rámec EU legislativy – protože je toto E na tzv. „pozitivním“ listu aditiv  v rozmezí daných limitů a typů potravin pro EU, musí být povoleno ve všech členských státech EU.  


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny