Éčka v potravinách

E306 - Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá kapalná látka rozpustná v tucích, nerozpustná ve vodě. Jedná se v zásadě o mix α, γ a δ tokoferolů. Je přirozenou součástí ořechů, obilí, listové zeleniny a rostlinných olejů. V roce 2005 bylo zjištěno, že tokoferoly snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci u stárnoucí populace.

Použití

Prodlužuje trvanlivost olejů, margarínu a potravin s obsahem tuku. Doplněk výživy ve vitamínových přípravcích.

Výroba

Extrakcí z jedlých rostlinných olejů.

Nežádoucí účinky

Žádné. Ve velmi ojedinělých případech může při nadměrném požívání ve formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0,15-2 mg/kg tělesné váhy. Tokoferoly jsou přirozenou součástí lidské potravy, v těle působí příznivě jako antioxidanty, zlepšují imunitu a chrání srdce a cévy. V ČR (celé EU) povoleno i USA je látka povolena. Použití v nezbytném množství ke všem potravinám, pro dětskou výživu v omezeném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny