Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E210 - Kyselina Benzoová

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Látka patří do skupiny konzervantů působících proti šíření plísní a bakterií v potravinách. Vyskytuje se volně v přírodě v třešňové kůře, v brusinkách, v borůvkách, v malinách, čaji, v anýzu. Přidáním kyseliny benzoové do potravin se zvýší jejich trvanlivost. Látka se může v potravinách za působení kyseliny askorbinové přetvořit na rakovinotvorný benzol.

Použití

Kyselina benzoová je ve vodě nerozpustná a používá se nejvíce v kyselých potravinách. Použití látky je velmi rozšířené, používá se v čokoládě, citronech, pomerančích, třešních, ovoci, oříšcích, tabákových výrobcích používajících se k aromatizaci nápojů, v ovocných nápojích, v margarínech, v sýrech, v zázvorovém pivu , ve víně, v lékořici, v jablečném moštu, v olivách ve slaném nálevu, v kečupu, v nízkotučných džemech, ve zmrzlinách, v bonbónech, pečivu, v polevách, ovocných výrobcích, v koření a ve žvýkačkách. dále se pak používá při výrobě margarínů a do nakládané zeleniny. Kyselina benzoová se používá také jako desinfekční prostředek obsažený například v ústní vodě. dále také v parfémech, čistících přípravcích pleti.

Výroba

V potravinářství se získává synteticky ropnou frakcí benzenu, kyseliny sírové a oxidu uhličitého.

Nežádoucí účinky

Většina lidí snáší kyselinu benzoovou zcela bez problému. U citlivých osob však může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin). K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen kyseliny benzoové ale i jejich solí. Podle výzkumů na zvířatech bylo zjištěno, že požití kyseliny benzoové není pro zvířata prospěšné.

Doplňující informace

Přípustná denní dávka látky je 0 - 25mg/kg tělesné váhy. Důkazy o škodlivosti látky nejsou považovány za relevantní, proto je látka v ČR (celé EU) povolena (pouze jako přísada omezených druhů potravin). V USA je látka označena jako GRAS - Generally recognized as safe - tzn. že látka je považována za bezpečnou.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?