Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E172 - Oxidy a hydroxidy železa

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

E172 - UK food guide [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o celou řadu přírodních či syntetických barviv. Mohou mít barvu od červeno-hnědé přes černo-oranžovou až po žlutou. Nejsou rozpustné ve vodě. Dělí se do podskupin:

Použití

Používají se zejména k barveni vaječných skořápek, paštik, rybích výrobků jako jsou krevetové a lososové pasty nebo ve zvířecích krmivech. Dále např. v kosmetice - make-upech nebo v pudrech na obličej.

Výroba

Vzhledem k finanční náročnosti výroby z přírodních materiálů se tato barviva získávají zcela synteticky z železného prášku. Výroba probíhá smícháním síranu železitého a zásady a následně proběhne oxidace za přítomnosti horkého vzduchu.

Nežádoucí účinky

Není známa žádná informace o toxicitě tohoto barviva. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) však není doporučeno překračovat hodnotu přijatelné denní dávky (ADI) 0-0,5 mg na 1 kg tělesné váhy. Železo je potenciálně toxická látka, v těle se však v této formě nevstřebává. Při velkém přijatém množství však může silně zatížit trávicí trakt. Citlivým osobám může způsobit vyrážku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jejich použití kromě dětské výživy povolené. V USA je považováno za bezpečnou látku a také se smí používat (GRAS látka). V Austrálii je látka zakázána.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?