Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E133 - Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 )

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Charakteristika

Jasně modré syntetické barvivo, často používané v kombinaci s dalšími syntetickými barvivy. V USA i v ČR (celé EU) povoleno k barvení mnoha druhů potravin. 

Použití

Používá se k barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cukrovinek, pekařských výrobků, cereálií, pudinků. Dále se používá v barvách na vlasy, make-upech, deodorantech, zubních pastách a jiných drogistických a  kosmetických výrobcích.

Výroba

Synteticky z uhelného dehtu. 

Nežádoucí účinky

Pro jiné využití než v potravinách je barvivo zcela neškodné. Studie prováděné na krysách zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě injekčního vpichu nebo po požití. Byly zaznamenány případy toxické povahy barviva na pacientech - v případech, kdy mělo barvivo posloužit k diagnostice aspiračních funkcí pacientů, bylo objeveno, že zabarvuje moč, fekálie i pokožku. S tím byly spojené i negativní účinky jako pokles krevního tlaku, vznik metabolické acidózy nebo smrt. Vzhledem k povaze výzkumů, kdy pacienty tvořili pouze dobrovolníci, nelze přesně říci, jaké procento barviva se opravdu do těla vstřebává. Na pozoru by však měli být zejména lidé citliví na aspirin. Může způsobit astma, kopřivku či jiné alergické reakce.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka 0 - 12,5 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální přípustná úroveň barviva v nápojích 70 mg/l, v jídle 290 mg/l.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?