Éčka v potravinách

E131 - Patentní modř V (CI Potravinářská modř V)

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o tmavě modré barvivo, které se používá v řadě odvětví, avšak ne moc často. V USA a Austrálii je zakázáno, bývalo i v Norsku. V ČR (celé EU) je povoleno k barvení řady potravin.

Použití

Používá se například ve sladkostech, žvýkačkách, polevách, alkoholických i nealkoholických nápojích a likérech. V lékařství se využívá k barvení a následné diagnostice lymfatických uzlin.

Výroba

Synteticky z uhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

Toto barvivo je relativně neškodné a bezpečné. Dlouhodobé reprodukční studie na myších neprokázaly žádné negativní účinky. U citlivých jedinců může však způsobit vyrážku, svědění, nevolnost, snížení krevního tlaku, apod.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny