Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022

Publikováno: 06.10.2023     Autor: FÉR potravina

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2022.


Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) slouží pro sdílení informací o přímých nebo nepřímých rizicích ohrožujících zdraví lidí, zvířat a životního prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv. Hlášení vyměňovaná systémem RASFF slouží zejména k zabránění uvedení rizikových potravin a krmiv do oběhu, případně jejich stažení ze společného evropského trhu.   

Z celkového počtu 4 337 originálních oznámení zpracovaných na úrovni Evropské unie v roce 2022 se České republiky týkalo celkem 348 oznámení. Počet oznámení v kategoriích Varování, Informace, Odmítnutí na hranicích a Novinka byl v České republice v poměru 159 : 186 : 3 : 0. Nejvíce oznámení (85 %) se týkalo potravin, 4 % oznámení se týkalo krmiv a 11 % tvořila oznámení týkající se materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (FCM). 

Z celkového počtu 348 oznámení bylo v roce 2022 Českou republikou přijato 282 oznámení (81 %), 65 oznámení bylo odesláno jako výsledek kontroly trhu (19 %) a 1 oznámení bylo odesláno jako výsledek kontroly dovozu potravin a surovin ze třetích zemí.  

V roce 2022 byl největší počet nevyhovujících výrobků zaznamenán v kategorii maso a masné výrobky, přičemž se jednalo o výskyt patogenních mikroorganismů (zejména rodu Salmonella).

Druhou nejvýznamnější kategorií v počtu hlášení byly doplňky stravy. Nejvíce pochybení v této kategorii tvořila přítomnost nepovolených chemických látek, nepovolených PNT nebo vysoký obsah některých látek. Dále byl v této kategorii zjištěn nadlimitní obsah reziduí pesticidů, přítomnost cizích těles, biokontaminantů, průmyslových kontaminantů, nepovolené použití přídatné látky, nepovolené ozáření a mikrobiální kontaminace.

Třetí nejvyšší počet hlášení se vztahoval k ovoci a zelenině, kdy se jednalo zejména o nadlimitní nálezy reziduí pesticidů. Dále šlo o pochybení ve složení a v přítomnosti nepovolené potraviny nového typu; v obsahu nedeklarovaných alergenů a průmyslových kontaminantů; ve výskytu ne/patogenních mikroorganismů, vysokého množství biokontaminantů, mykotoxinů, těžkých kovů, nežádoucí migrace látek do potraviny a nepovolené genetické modifikace.

zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Nejnovější články

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?