Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zničí blanšírování ovoce a zeleniny viry?

Publikováno: 07.04.2020     Autor: FÉR potravina

Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody


Pod heslem „blanšírování“ nebo „blanching“ najdete řadu videí na internetu, které ukazují jednoduchost této metody, Tato metoda je zároveň šetrná k výživným látkám v zelenině a ovoci se vyskytujícím jako jsou např. vitamíny a zároveň dostačující k zničení případných virů a baktérií, které se vyskytují na povrchu.

V současné době se množí neustále dotazy, zda může dojít k nákaze COVID-19 potravinami nebo pitnou vodou. O tom už jsme na našich stránkách informovali. Zároveň se množí i dotazy jak případně pro vlastní klid potraviny ošetřit. Tým prof. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu uveřejnil článek, kde metodu blanšírování představuje jako možný, k zelenině a ovoci šetrný způsob zbavení se případných virů a baktérií.

Podívejte se tedy na celý dokument, kde najdete nejen odpovědi na otázky ohledně ztráty vitamínů, uchování takto ušetřených potravin, ale i postup a ukázky blanšírování vybraných druhů zeleniny a ovoce.

 

zdroj: prof. J.Ruprich a Mgr. S.Bischofová, CZVP SZÚ, 31.3.2020, Státní zdravotní ústav

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?