Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zeláky - recept od podporovatele

Publikováno: 22.12.2020     Autor: FÉR potravina

Věříte, že když na Štědrý den budete až do večere hlady, tak uvidíte zlaté prasátko? Ne? Dopřejete si přeci jenom něco malého k obědu? Tak místo tradiční zelnačky zkuste tentokrát zeláky.


Někteří na Štědrý den drží až do večeře hladovku a čekají, že uvidí zlaté prasátko. Jiní celý den uždibují cukroví a jiní si dopřejí něco malého k obědu.  Velmi často to bývá zelnačka, ale zkuste tentokrát místo ní udělat zeláky.

Recept je jednoduchý, a hlavně pokud nějaké zůstanou, jsou dobré i studené. Případně abyste měli volné dopoledne třeba na pozdravení se se širší rodinou či přáteli nebo shlédnutí nějaké pohádky, můžete si je připravit den předem.

4 VELKÉ PORCE | PŘÍPRAVA: 20 MINUT | PEČENÍ 20 MINUT

500 g hladké mouky
500 g kysaného bílého zelí
domácí sádlo a škvarky
sůl, kmín
50 ml mléka

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Mouku prosejte na vál, přidejte odkapané a nakrájené zelí a podle chuti a potřeby sádlo se škvarky, sůl a kmín. Pokud bude těsto husté, přidejte mléko.
  • Vypracujte těsto a vyválejte ho na placku asi 1 cm silnou. Z ní vykrajujte kolečka, která pečte na plechu v troubě.
  • Zelňáky chutnají k pivu, vínu nebo i s mlékem.

 

Nejen tento recept najdete na webových stránkách  nebo se můžete podívat na videorecepty s Martinem Škodou.

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?