Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zbyly vám vajíčka z Velikonoc?

Publikováno: 01.04.2024     Autor: Slunew

Letos, stejně jako v jiných letech jsme doma barvili vajíčka. Ať už jen obarvená nebo i různě pomalovaná se stala nejen výslužkou, ale i velikonoční výzdobou. Tím, že jsme se všech „nezbavili“ nebo naopak si jich hodně přinesli, vyvstává otázka co s nimi.


Pokud vejce dostatečně vaříme (10 -15 minut podle velikosti) pozabíjíme všechny choroboplodné zárodky a takové vajíčko nám pak v lednici vydrží až 2 týdny, ale pozor při pokojové teplotě tak 3 dny.

Je to tím, že skořápka vejce je pórovitá, a proto částečně propustná. A přestože jsme předchozím varem zabili nežádoucí mikroorganismy, mohou se z okolního prostředí do vejce znovu dostat.

Někdy se ale stává, že po rozkrojení má bílek zbarvení odpovídající obarvené skořápce – tak toho se určitě bát nemusíte. Pokud jste použili věci k tomu určené – buď potravinářská barviva nebo čím dál tím více oblíbenou tradici – cibulové slupky a lógr na hnědou, kurkumu na žlutou nebo špenát na zelenou či jiné.

Občas se stane, že po rozkrojení vajíčka bude namodralý nebo nazelenalý povrch žloutku. Ani toho se nemusíte bát. Takové vajíčko není zkažené, jak si někteří lidé myslí, jen se příliš dlouho vařilo nebo nebylo po vyndání co nejrychleji a důsledně zchlazené studenou vodou.

Změna barvy je způsobena vlivem sloučenin železa a síry. Na chuť ale nemá téměř žádný vliv.

A co tedy s vařenými vajíčky?

Pokud je člověk zdravý, nemá kardiovaskulární onemocnění a problémy s lipidovým profilem (laicky vysoký cholesterol) tak to, že bude týden hodovat vejce, mu určitě neublíží. Ostatní mohou vynechat žloutky.

Nejjednodušší konzumace je chleba namazaný máslem nebo hořčicí a na něj nakrájené vajíčko, případně vajíčkem ozdobit  ve většíčí menší  míře jakýkoli zeleninový salát. Dají se dát jako "nádivka" do sekané nebo z nich prostě uděláme pomazánku...od dravé tvarohové až po trochu kaloričtější majonézovou...těch možností je hodně, jen prostě neváhejte s konzumací moc dlouho.

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?