Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Seriál LOGO – UDRŽITELNÝ RYBOLOV

Publikováno: 08.01.2024     Autor: FÉR potravina

Konkrétní rybí produkt je udržitelný, pokud pochází z rybářství, jehož fungování je provozováno, aniž by snižovalo schopnost cílových druhů udržovat své populace. Nesmí mít negativní dopad na ostatní druhy, ničit jejich stanoviště, odebírat zdroje potravy a chytat je a zabíjet jako nechtěné úlovky.


CERTIFIKACE MARINE STEWARDSHIP COUNCIL (MSC)  - Marine Stewardship Council (MSC) je nezávislá nezisková organizace, která stanovuje standard pro udržitelný rybolov. Jedná se o je největší světovou certifikační organizací pro ryby la produkty z ryb lovené ve volné přírodě.

Organizace MSC používá svůj certifikační program pro volně žijící ryby k oceňování a odměňování udržitelných rybolovných postupů.

Cíle MSC:

- Zajištění trvale udržitelného rybolovu, rozvoje rybích populací a využívání darů moře.

- Odpovědnost za životní prostředí.

Certifikace Marine Stewardship Council (MSC):

- Certifikace zaručuje, že k lovu jsou používány jen takové prostředky, které nezpůsobují vedlejší škody na mořských ekosystémech.

- Aby produkt mohl být certifikován a označen musí všechny společnosti v rámci dodavatelského řetězce získat certifikaci spotřebitelského řetězce MSC.

- Certifikát MSC zajišťuje shodu s mezinárodně uznávanými normami pokrývajícími udržitelný rybolov a sledovatelnost mořských plodů (prostřednictvím certifikace spotřebitelského řetězce) pro lov volně žijících ryb.

- Certifikáty jsou udělovány na základě kontrol rybářů, výrobců a zpracovatelů ze strany nezávislého auditora, který je schopen nestranně posoudit, zda bylo dosaženo podmínek certifikace.

- Každá společnost procházející auditem musí prokázat, že má zavedeny efektivní systémy sledovatelnosti pro zajištění, že pouze produkty od certifikovaných rybářských společností nosí logo MSC. To pomáhá zabránit tomu, aby se nelegálně lovené ryby dostaly do dodavatelského řetězce a také zneužívání označení a zaměňování druhů.

Webová stránka: http://www.msc.org

- Certifikace spotřebitelského řetězce MSN má platnost tři roky a podléhá každoročním přezkoumáním.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?