Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Seriál LOGO – ČESKÁ POTRAVINA

Publikováno: 30.10.2023     Autor: FÉR potravina

Už v roce 2016 došlo k definování, jinak dobrovolného, značení potravin logem ČESKÁ POTRAVINA.


V roce 2016 došlo v rámci § 9b zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů, k vymezení jednoduchých a jednotných pravidel týkající se dobrovolného označování českého původu potraviny. Takto jasné podmínky nebyly do té doby legislativně stanoveny a z těchto důvodů bylo tedy velmi složité určit, co je a co již není česká potravina. Díky těmto pravidlům se může spotřebitel snadněji orientovat na trhu a při výběru potravin.

Logem s českou vlajkou a nápisem „Česká potravina“ nebo jen slovy „Česká potravina“ si mohou potravináři dobrovolně označit své výrobky, pokud splní dvě základní podmínky, jde o místo výroby v České republice a stanovený podíl českých surovin. Je to tedy značka odkazující na místo původu potraviny.

1) nezpracované potraviny - pokud 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pochází z České republiky, a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly na území České republiky, musí se zároveň jednat o zvířata narozená a chovaná v České republice. 

Příklad:

  • Ano – Maso ze zvířat narozených, chovaných a poražených v ČR.
  • Ne – Dovezené maso, upravené a balené v Česku.

2) zpracované potraviny -  - pokud 75 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pochází z České republiky, a prvovýroba, porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly na území České republiky, musí se zároveň jednat o zvířata narozená a chovaná v České republice. 

Příklad:

  • Ano – Sýr z českého mléka s kořením (chilli papričkami), které se u nás nepěstují a nepřesahují 25 % celkové hmotnosti sýra.
  • Ne – Jogurt s českými jahodami a z mléka z jiného státu, které tvoří více než 25 % hmotnosti jogurtu.

 

Nejnovější články

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?