Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Řešení plýtvání potravinami

Publikováno: 15.08.2023     Autor: převzato od Food Drink Europe

Ztráta potravin a plýtvání potravinami je celosvětovou krizí, kdy se jedna třetina všech potravin vyprodukovaných na celém světě ztrácí nebo se vyplýtvá. Boj proti plýtvání potravinami je příležitostí k řešení nedostatku potravin, ochraně přírodních zdrojů a zmírnění změny klimatu – a vyžaduje holistický přístup.


O plýtvání potravin jsme toho u nás už psali poměrně hodně. Jsme rádi, že se zapojují nejen jednotlivci, obchodí řetězce, ale i přímo výrobci.

Vis níže přebraná tisková zpráva Food Drink Europe:

Jako jeden z největších světových výrobců potravin chceme chránit a uchovávat potraviny – pro každého v celém našem hodnotovém řetězci – počínaje našimi vlastními provozy.

Vítězné myšlení začíná v našich továrnách

Změna kultury a myšlení vedená vedením byla klíčem k úspěšnému snížení plýtvání potravinami v několika našich továrnách. To v kombinaci s jasným stanovením cílů, školením týmů a také digitalizací výsledků umožňujících sledování plýtvání v reálném čase často vede nejen k menšímu plýtvání potravinami, ale v mnoha případech také k vyšší efektivitě.

Naši zaměstnanci ve francouzské továrně v Chevigny používají sledovací platformu, aby zviditelnili operátory na největších odpadních plochách, z nichž lze identifikovat stratifikaci ztrát a protiopatření. Továrna zároveň zajišťuje, aby se zaměstnanci zavázali ke snižování plýtvání a zároveň kultivovali kulturu a hodnoty „zero Foods waste“. Zaměstnanci jsou poučeni o environmentálních i finančních dopadech plýtvání potravinami, a proto jsou motivováni k optimalizaci svého každodenního provozu. Výsledkem je, že továrna zlepšila odpad o 15 % v roce 2022.

Tým v továrně v Heilbronnu, kde vyrábíme mnoho našich produktů Knorr, úspěšně vyvinul prototyp stroje pro zpětné získávání obsahu vyřazených produktů, což výrazně snižuje plýtvání potravinami. Bezprecedentním a kreativním způsobem vznikl prototyp – vlastně tak úspěšně, že jej nyní vyrábí profesionální výrobce strojů a brzy půjde do výroby v Heilbronnu.

Partnerství pro svět bez plýtvání jídlem

Přesné údaje jsou zásadní pro náš program snižování plýtvání potravinami. Dodržujeme přístup Target-Measure-Act z Champions 12.3, abychom zajistili, že měříme a řídíme plýtvání potravinami smysluplným způsobem. Globální  standard pro ztráty a plýtvání potravinami  řídí naši metodologii pro účtování a vykazování toho, kolik potravin se v našich výrobních operacích ztrácí nebo plýtvá.

Ale pokud jde o plýtvání potravinami, vnímáme partnerství jako nové vedení a přijímáme spolupráci s ostatními pro změnu – včetně dodavatelů, maloobchodníků, našich kolegů a vlád. Vyzýváme vlády i společnosti, aby uplatňovaly přístup Target-Measure-Act k dramatickému urychlení úsilí o snížení plýtvání potravinami na polovinu:

  • Přijetí explicitních cílů v oblasti ztráty potravin a snížení odpadu.
  • Rozvoj harmonizovaného přístupu EU k měření a vykazování.
  • Provádění strategií pro řešení plýtvání potravinami od farmy až po vidličku, včetně pokynů EU a školicích nástrojů k zajištění sdílení osvědčených postupů a zajištění finančních prostředků na výzkum a inovace na podporu a propagaci cirkulace, jakož i v kampaních zaměřených na změnu chování spotřebitelů s cílem řešit plýtvání potravinami v domácnostech.         

Zdroj: fooddrineurope  

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?