Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

PFAS - polyfluorované organické látky

Publikováno: 13.12.2023     Autor: FÉR potravina

Od ledna 2023 látky, jejichž množství je v potravinách sledováno. PFAS prakticky beze změny kolují životním prostředím, čímž si vysloužily přezdívku věčné chemikálie.


Úřady se snaží používání PFAS regulovat. a s tím souvisí i evropské nařízení č. 2023/915, které od letošního ledna limituje hladinu PFAS v potravinách. Nejvyšší pravděpodobnost výskytu PFAS hrozí u živočišných produktů, proto je jejich množství limitováno u masa, vajec a ryb. U druhů ryb, které jsme podrobili našemu testování, koncentrace PFAS nesmí překročit 8 µg/kg.

Co to vlastně je?

Jde o více než 4700 uměle vytvořených chemikálií, na jejichž uhlíkových řetězcích jsou mimořádně pevnou chemickou vazbou vázány atomy fluoru. Ve velkém se používají od 50. let minulého století nejprve jako nepřilnavé povrchy pánví, o dekádu později jako součást prostředků pro hašení hořících kapalin. Narazit na ně můžeme i v kosmetice, kde pomáhají zjemňovat pokožku nebo vytvářejí lesklý vzhled. Významnou roli hrají při výrobě nepromokavých textilií, například v goretexu a nepropustných papírových obalech na pokrmy.

Výhodné technologické vlastnosti jsou draze vykoupeny tím, že si s nimi příroda neumí poradit. Navíc jsou některé látky ze skupiny PFAS spojovány s nežádoucími zdravotními účinky.

V Evropské unii se první omezení některých fluorovaných látek objevila v roce 2006. Okruh regulovaných látek se neustále rozšiřuje, nicméně stále se týká pouze části látek zařazených mezi PFAS. V budoucnu se to možná změní. V únoru 2023 Evropská agentura pro chemické látky zveřejnila návrh na regulaci všech PFAS, ovšem k jeho přijetí vede ještě dlouhá cesta. Na vhodné náhradě PFAS pracují výrobci hasicích prostředků i nepromokavého textilu. Zajímavé je i rozhodnutí Světové lyžařské federace, která od sezóny 2020/2021 zakazuje použití vosků s fluorovanými sloučeninami. Funkčně sice byly výborné, nicméně výrazně přispívaly k uvolňování PFAS do přírody.

Pokud by se v oblasti PFAS nic nedělo, tak odhady říkají, že bez zásahu by se za dalších 30 let uvolnilo do prostředí asi 4,4 miliónu tun PFAS.

Další informace naleznete ve sdělení o vznikajících chemických rizicích v Evropě – PFAS (Emerging chemical risks in Europe – PFAS).

Infografika přebraná od arnika.org

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?