Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ochratoxin A v potravinách

Publikováno: 01.07.2020     Autor: FÉR potravina

Co je to Ochratoxin A, v jakých potravinách se vyskytuje a především – je závadný pro naše tělo?


European Food Safety Authority (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) neboli EFSA publikovala stanovisko ohledně rizik spojených s Ochratoxin A v potravinách. Ochratoxin A je vlastně mykotoxin, který přirozeně produkují plísně, může se tedy vyskytovat u různých potravin – sýry, sušené ovoce, čerstvé ovoce, cereálie, masné výrobky.

Odborníci potvrdili, že Ochratoxin A může způsobovat rakovinu ledvin a že může být genotoxický a poškozovat DNA. Právě z toho důvodu je stanoveno maximální množství Ochratoxinu A, které může člověk týdně zkonzumovat aniž by došlo k nežádoucím zdravotním účinkům. Tento limit je u nás stanoven na 100 ng na kilogram tělesné hmotnosti na týden.

Risk assessment of ochratoxin A in food

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?