Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Návrh EU na omezení chloristanů v zelenině

Publikováno: 02.10.2020     Autor: FÉR potravina

S cílem omezení vzniku chorob štítné žlázy u lidí všech věkových kategorií, EU stanovila maximální povolený obsah chloristanů v potravinách.


Chloristany jsou soli kyseliny chloristé. Možný výskyt v potravinách je z různých důvodů. Jsou přítomny v přírodě, tvoří se v atmosféře, mohou být v půdě a pronikat do podzemních vod.

Do zeleniny se dostávájí zejména kvůli člověku, příkladem mohou být dusíkatá hnojiva a výroba, použití a likvidace pohonných hmot či výbušnin. Dále také rozklad  chlornanu sodného, který se používá jako bělidlo nebo dezinfekce a následně může kontaminovat vodní zdroje.

V EU není současně povoleno používání těchto látek v přípravcích k ošetření rostlin ani v prostředcích k prevenci nebo boji se škůdci a chorobami. Rezidua chloristanu v potravinách v Evropě jsou hlavně z některých chlorovaných prostředků k čištění vody nebo dezinfekci potravin. Nejčastější výskyt těchto látek je v listové zelenině a plodinách ze skleníků

Chloristany brání organismu správně přijímat jód. ESFA dospěla k závěru, že mírný až střední nedostatek jódu může představovat závažný problém u mladších věkových skupin. Krátkodobá expozice může také ovlivnit zdraví kojenců a malých dětí.

Opatření, které mají snížit přítomnost chloristanů v potravinách zahrnují uplatňování správných zemědělských postupů, zejména při hnojení, čistění a dezinfekci potravin a zařízení

Nařízení s povinnými limity bylo zveřejněno v květnu 2020 pod číslem 2020/685. Nařízení stanoví maximální přijatelné množství chloristanu v ovoci, zelenině, bylinných a ovocných čajích, v kojenecké a následné dětské výživě, v potravinách pro zvláštní léčebné účely, v potravinových produktech a dětských potravinách na obilninové bázi. Nové opatření platí od 1. Července 2020.

Zdroj: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-8247/eu-navrhla-omezit-chloristany-v-zelenine

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?