Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak si užít kvalitní a zdravé Vánoce? Stačí i maličkosti…

Publikováno: 30.11.2015     Autor: ZdraváPotravina.cz

Ptali jsme se odborné garantky Ing. Hany Střítecké, Ph.D . Dozvíte se, jak vybírat kvalitní maso a jak zabránit vzniku přebytečných kil…



1. Jak na první pohled poznat při nákupu kvalitní maso a čerstvé ryby?

Oboje by nemělo mít na povrchu „duhové“ odlesky a po zmáčknutí by vzniklé důlky měly rychle vymizet. Určitě by povrch neměl být slizký a neměli byste cítit nic jiného než „vůni“ masa, anebo rybiny. Je-li ryba v celku, měla by mít čiré (ne zakalené) oko.

Pozn.: Více o nákupu ryb se dozvíte v naší infografice zde.


2. Jaké druhy potravin považujete během Vánoc za nejmíň zdravé, zejména pro děti?

Problémem jsou „čokoládové“ figurky – kolekce plné ztuženého rostlinného (palmového) tuku místo kakaového, s glukózo-fruktózovým sirupem místo cukru a většinou s nějakými „éčky“. Dalším problémem bývají slané pochutiny (chipsy, slané oříšky apod.), kolové nápoje,…Prostě vše, co většinou běžně nepovolujeme, ale během oslav ano. Pak obecně problémem nejen u dětí je velké množství jídla a cukroví.


3. Je možné je nějak nahradit za zdravější alternativy?

Určitě ano, kvalitní čokolády (např. čokoláda Manner), místo slaných oříšků jen přírodní, v recepturách na cukroví zkusit ubrat trochu tuku a cukru, případně zkusit nějaké to netradiční – třeba mrkvové (recept zde). Určitě bychom neměli zapomínat na ovoce a hlavně se snažit nepřejídat. K pití si občas dát i jen obyčejnou vodu nebo neslazený čaj.


4. Jak se nejlépe vyvarovat velké konzumaci cukroví a jiných vánočních lákadel? Lze vědomě zabránit svátečnímu přibírání?

Nenechávat cukroví volně přístupné; je-li v krabici na balkóně, tak se nám tam jednak nechce a dost často si na něj ani nevzpomeneme. Na stůl ho neservírovat na velký tác, ale jen na talířek – většinou jíme, dokud je něco před námi. Zároveň s cukrovím naservírovat i nakrájené (naloupané) ovoce. A hlavně nesedět jen u jídla a pohádek, ale občas vyrazit i ven se aspoň projít.


5. Máte nějaké vlastní tipy, jak „ozdravit“ štědrovečerní hody (bramborový salát, příprava ryby, …)?

Náš rodinný salát – recept, který se předává a nemění (už od mé prababičky), je s čerstvými jablky, mrkví, celerem a petrželí, zakysanou smetanou – žádná majonéza nebo uzenina. Ale lze odlehčit i klasiku – místo majonézy aspoň za část dát jogurt nebo zakysanou smetanu, místo obyčejné uzeniny šunku, místo sterilizované zeleniny – opět z části čerstvou zeleninu. Rybí polévku nezahušťovat jíškou, ale my přidáváme po vyndání hlav kousek „čistého“ masa bez kostí na drobno rozsekané, které se ještě rozvaří a používáme hodně jiker a mlíčí – tím se polévka krásně zahustí i bez jíšky. A ryba díky své konzistenci se nemusí smažit v oleji, ale lze ji „osmažit“ i na sucho v troubě. Anebo pokud nemusí být nutně smažená se salátem (opět rodinný rychlý recept): do vymazaného pekáče vysypat sáček mražené zeleniny (my používáme mochovskou klasiku), na ní podkovy ryby – to mírně osolit, okmínovat (lze přidat i česnek) a zasypat druhým sáčkem zeleniny. Na vrch trochu másla, zakrýt a dát do trouby – posledních 15-20 min péct odkryté, aby se horní zelenina malinko opekla. Není ani potřeba další příloha nebo můžeme podávat s bramborem.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?