Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Fair trade

Publikováno: 07.01.2009     Autor: Neznámý


Fair Trade lze do češtiny volně přeložit jako spravedlivý čili férový obchod. Fair Trade je ochranná registrovaná známka. Na správnost jejího užívání dohlíží certifikační a kontrolní asociace Fairtrade Labelling Organizations. Fair Trade klade důraz na férovější přístup k mezinárodnímu obchodu. Cílem je zajisit důstojný život lidem v chudých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. V současné době je do tohoto obchodu zapojeno přibližně 1,5 milionu pěstitelů a zemědělských pracovníků z těchto zemí.

Tím, že si zakoupíte potravinu označenou logem Fair Trade, máte jistotu, že zemědělci a osoby podílející se na pěstování plodin (typicky kávové a kakaové boby, čaj, atd...) dostanou férovou odměnu za svoji práci. Běžně se totiž stává, že zemědělec je závislý na velkých potravinářských koncernech a je mu tak diktována cena, za kterou musí své produkty prodávat, což je zlomek ceny, za kterou se prodává v cílové zemi, tedy, u nás. Díky principu Fair Trade je garantována výkupní cena, která nejen pokryje výrobní náklady, ale přinese i přiměřený zisk. Tak může být v zemích třetího světa podporován rozvoj dalšího průmyslu a celé infrastruktury, jako například škol, nemocnic, silnic apod.

Zakoupením výrobku označený logem Fair Trade na obalech se zapojíte do tohoto spravedlivého obchodu a přispějete tím ke zlepšení životních podmínek v chudých zemích.

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?