Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

EU zpřísnila limit pro škodlivé perfluoralkylované látky

Publikováno: 12.12.2020     Autor: FÉR potravina

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA aktualizoval hodnotu doporučeného maximálního příjmu perfluoralkylovaných látek neboli PFAS. Tyto chemikálie se nevyskytují v přírodě, ale vznikají pouze při lidské činnosti. a následně mohou kontaminovat i potravinové zdroje.


PFAS nebo-li perfluoralkylované látky jsou chemikálie, které se nevyskytují v přírodě a vznikají pouze v důsledku lidské činnosti. Některé z těchto látek se mohou dlouhodobě hromadit v těle a mít negativní dopad na zdraví jedince. Používají zejména v průmyslových odvětvích – textilním, automobilovém, potravinářském, stavebním nebo elektronickém průmyslu.

Tyto látky se pak ale také vyskytují ve spotřebním zboží, s kterým přicházíme do styku každý den, například v nádobí, krabicích na pizzu nebo čisticích prostředcích. Byly také objeveny v pitné vodě, rybách, ovoci, vejcích a dalších potravinách. Toto potvrdily testy španělské organizace OCU v roce 2017 kdy,  perfluoralkylované látky byly obsaženy v obalech kukuřice určené k výrobě popcornu v mikrovlnné troubě nebo obalech dalších rychlých pokrmů.

Ke kontaminaci rostlinné stravy může docházet z půdy a zálivkou. Hospodářská zvířata je konzumuji s krmivem a vodou. Zpracované potraviny bývají kontaminovány v průběhu průmyslové úpravy. Některé nádoby mohou uvolňovat chemikálie do vložených pokrmů.

Náš organismus je vystaven účinky PFAS z různých zdrojů. Mezi nejvíce ohroženou skupinu patří děti a těhotné a kojící ženy. EFSA zjistil, že PFAS snižují reakci imunitního systému na očkování a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Proto byl upraven týdenní příjem na maximálně 4,4 nanogramů na kilogram tělesné hmotnosti. Problémem zůstávají materiály, které přichází do styku s potravinami, některé z nich stále nejsou regulovány. Evropská unie pracuje na aktualizaci právních předpisů, tykajících se právě zmiňovaných materiálů.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?