Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Do dvou let etikety vín čekají změny

Publikováno: 17.02.2024     Autor: FÉR potravina

Informace o složení a nutričních hodnotách vína se stává povinností. Pravidla nejsou ale tak přísná jako u jiných potravin, protože povolují využití pouze QR kódu.


Nařízení Evropského parlamentu a rady EU č. 1169/2011 upravuje označování potravin a stanoví údaje, které musí obsahovat obaly všech potravin prodávané v Evropské unii. Mezi povinné informace patří název produktu, množství v balení, seznam ingrediencí, nutriční informace, upozornění na alergenní látky a datum spotřeby. Výjimkou byly dříve například nápoje s obsahem více než 1,2 % alkoholu, na kterých nebylo nutné uvádět složení nebo výživové hodnoty, což se spotřebitelské organizace snažily změnit.

Nyní orgány EU rozhodly, že u vín a aromatizovaných vín musí být poskytovány informace o přísadách a nutriční údaje. Výrobci nebo prodejci je však nemají povinnost natisknout na obal, stačí na vinětu umístit QR kód doplněný o energetickou hodnotu a seznam alergenů, který byl povinný i dříve. Nové předpisy byly schváleny 8. prosince 2023 a výrobci mají na jejich implementaci dvouleté přechodné období.

Už teď se ale proti tomu ozvala třeba španělská spotřebitelská organizace OCU, které se nelíbí právě ono ulehčení v podobě QR kódu, protože QR kód pro přístup k povinným informacím vyžaduje vlastnictví mobilního zařízení a připojení na internet v místě prodeje, aby se zákazník k potřebným údajům vůbec dostal. Informace potřebné k rozhodnutí o koupi nabízené pouze touto cestou se nedostanou ke všem spotřebitelům stejně a některým zůstanou upřené. QR kód je v takových případech fyzickou, technologickou a ekonomickou překážkou, která by neměla být povolena jako jediný způsob informování.

zdroj dTest - články

Přehled všech právních změn ohledně značení vína naleznete zde.

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?