Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Balené ledové kávy

Publikováno: 20.12.2020     Autor: Daniel Kalmus

O kvalitě balených ledových káv si většina nemyslí nic dobrého. Jak to mu je doopravdy?


Ledovou kávu, tu nebalenou, čerstvě připravenou si vychutnáváme povětšinou v létě na zahrádkách kavárny či restaurace. Nicméně ani v zimě se jí někteří nevyhýbají, ale místo čerstvě připravené si kupují už hotovou v obchodech. Co od takové kávy můžeme čekat?

Obsah cukru a kofeinu u balených ledových káv nás možná překvapí. Obsahem cukru totiž mohou konkurovat některým potravinám, kofeinu ale mnoho nedodají.

Spotřebitelský pořad Kassensturz veřejnoprávní televize SRF a spotřebitelský časopis Saldo provedly test 15 vzorků balených kávových nápojů. Hlavním cílem bylo zjistit obsah pochybných přísad a nežádoucích látek. Tento test se také zaměřil na obsah kofeinu cukru a tuku, v těchto nápojích.

Prvním pozitivním výsledkem testu byla absence těžkých kovů (kadmia), polysacharid karagenan ani fosfáty se ve výrobcích také nenacházely. Jako problém se ukázalo ale velké množství cukru a tuku. V mléce se přirozeně vyskytuje laktóza, což je tzv. mléčný cukr.

Výrobci však velmi často přidávají do nápojů klasický bílý řepný cukr. Test ukázal 9-15 g v jednom kelímku.

Spotřebitel si často neuvědomuje, že jeden kelímek může tvořit pětinu až čtvrtinu denního přijmu přidaného cukru z 50 g dávky, doporučené světovou zdravotnickou organizací (WHO)

Nejvyšší obsah cukru a tuku na jednu porci (350 ml) byl v testovaných nápojích značek OK a Denner. Nejmenší v mandlových nápojích od Emmi a Alpro

Lidé, kteří pijí kávu nejen kvůli chuti, ale i kvůli povzbuzení výsledky tohoto testu nepotěší. Ne všechny ledové kávy opravdu povzbudí. Podle laboratorních výsledků obsahuje polovina produktů méně kofeinu než šálek espressa. Produkty značek Alnatura, Alpro a Migros obsahují sotva polovinu kofeinu z jednoho šálku.

Zdroj : D-test

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?