Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E491 - Monostearát sorbitolu

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Krémově bílý prášek voskovité konzistence.

Použití

Látka působí jako emulgátor a stabilizátor. V čokoládových bonbónech zabraňuje změnám barvy, k nimž dochází po zahřátí a opětovném ochlazení. Využívá se v různých polevách a krémech, kterým dodává vzdušnost, lesk a stabilitu. Zlepšuje objem a pevnost pěn a nachází se v práškových náhražkách mléka do kávy a v potravinách uvedených níže pod nadpiskem Nežádoucí účinky.

Výroba

Připravuje se esterifikací shodných molárních hmotností sorbitolu a kyseliny stearové.

Nežádoucí účinky

Pouze při velmi vysokých dávkách této látky se u testovaných zvířat projevily změny činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. 

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Dnes je v ČR (celé EU) monostearát sorbitolu povolen pouze v jemném a trvanlivém pečivu, cukrářských výrobcích, sladkých dezertních omáčkách (topinzích) a polevách pro cukrářské výrobky; dále v emulgovaných tucích, náhražkách mléka a smetany, tekutých koncentrátech z čaje, tekutých koncentrátech výluhů z ovoce a bylin, zmrzlinách, dezertech, cukrovinkách, majonézách, droždí a žvýkačkách. Povolen je rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?