Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Seriál LOGO – certifikace farmových chovů ryb

Publikováno: 29.02.2024     Autor: FÉR potravina

Standardy ASC (Aquaculture Stewardship Council), rybolovu a ASC Chain of Custody (CoC) pomáhají společnostem a organizacím propagovat a identifikovat ryby pěstované na farmách jako zodpovědně vyprodukované.


Nezávislá organizace Aquaculture Stewardship Council (ASC) certifikuje farmové chovy mořských i sladkovodních druhů vybraných na základě jejich možného vlivu na životní prostředí a společnost (místní komunity).

Cílem  ASC je snížení negativních sociálních a ekologických dopadů akvakultur, prostřednictvím dodržování přísných standardů na rybářských farmách.

Dodržování zásad ASC minimalizuje dopady na ekosystémy, podporuje ochranu ptactva, mořských živočichů a jakost mořského dna. Zaměřuje se také na nastavení přísných podmínek pro kvalitu používaného krmiva, jehož původ musí být i zpětně dohledatelný a prokazatelný. Tento certifikát také nařizuje pravidelné měření různých parametrů vody jako např. hladinu kyslíku, fosforu apod., zaručuje také přísný zákaz preventivního podávání léků před diagnostikou případné nemoci.

Organizace ASC prokázala ochotu spolupracovat s organizací Compassion in World Farming (CIWF) při vývoji svých standardů welfare ryb. Otevřeně přiznává, že jejich současné standardy nejsou dostatečné k ochraně ryb. Příkladem je, že organizace ASC v současné době nezajišťuje, aby ryby, které certifikují, měly na rybích farmách dostatek prostoru pro dobrý welfare. Dále organizace ASC neurčuje přesné podmínky a způsob humánního usmrcování ryb nebo zajištění rozmanitého prostředí pro ryby chované na farmách.

 

Web organizace: https://www.asc-aqua.org/

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?