Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

NutriScore změnilo výpočet

Publikováno: 21.02.2024     Autor: FÉR potravina

Nutri-Score je barevný štítek, který se nachází na přední straně balení potravin. Jeho cílem je podpořit spotřebitele k nákupu zdravějších potravin. O jeho povinném zavedení na obaly potravin se poměrně dost diskutovalo, nejen s ohledem na srozumitelnost pro zákazníka, ale i pro ne zcela optimální způsob výpočtu. Nyní upravuje výpočet, přidává další kategorie, a přeřazuje některé potraviny do jiných kategorií. Bude to stačit pro spravedlivější hodnocení? Spíš ne.


Nedávnou historií vývoje kolem Nutri Score lez sledovat i na našich dřívějších článcích:

Povinné či nepovinné značení , výzva k zavedení pro EU, ne vždy úplně optimální orientace pro zákazníka, co nám NutriScore neříká a zpřísňování kritérií.

A nyní se mění opět výpočet. K tomu se vyjádřila i Potravinářská komora: NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo (což není dobře), nejzdravější je teď voda, to je v pořádku.

Podle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.

„Změny v systému poukazují na slabiny, které jsou dlouhodobě předmětem kritiky ze strany komory,Stále se ukazuje, že vytvoření jednotného algoritmu pro všechny potraviny není krok správným směrem.

„Zařazením a hodnocením mléka prostřednictvím algoritmu pro nápoje je z tohoto pohledu zcela irelevantní a poukazuje na snahu systému NutriScore zhoršit vnímání role potravin živočišného původu.“ „Tento způsob nezohledňuje vůbec obvyklý způsob konzumace dané potraviny a rovněž zcela ignoruje pozitiva spojená s přítomností mikroživin, jako jsou vitaminy a minerální látky,“ popsal výhrady Pivoňka.

Vytvoření nové kategorie červené maso, které je hůře hodnocené kvůli nižšímu obsahu bílkovin, považuje komora za nesystematické.

„Ukazuje se, že NutriScore postupně přidáváním dalších kategorií konverguje k systému hodnocení založenému na různých kategoriích. Místo aby byl tento systém vytvořen systematicky hned na začátku, je postupně doplňován pod tlakem veřejnosti a odborníků,“ vysvětlil dále Pivoňka. Rizika spojená s konzumací červeného masa jsou tak podle něj nadhodnocená, a naopak se ignorují pozitivní aspekty jeho konzumace.

Komora pak také kritizuje zařazení mléka a mléčných nápojů, včetně jejich rostlinných alternativ, mezi nápoje. „Mléko je na rozdíl od limonád nebo pitné vody hodnotným zdrojem v podstatě všech důležitých živin včetně mikroživin a velmi kvalitních a dobře využitelných bílkovin. Zařazením a hodnocením mléka prostřednictvím algoritmu pro nápoje je z tohoto pohledu zcela irelevantní a poukazuje na snahu systému NutriScore zhoršit vnímání role potravin živočišného původu,“ domnívá se Pivoňka.

Převzato: Foodnet.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?