Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E925 - Chlor

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Chlor je žlutozelený nekovový prvek - plyn vyskytující se v zemské kůře mající štiplavý, dusivý zápach. Jedná se o konzervant, oxidační činidlo, látka upravující pH, desinfekční prostředek a bělící činidlo k bělení skořápek vlašských ořechů nebo k bělení škrobů. Používá se k prodloužení trvanlivosti čerstvě trhaného ovoce a zeleniny.

Použití

Používá se při při zpracování ryb, zeleniny a ovoce. Nejvíce se využívá při čištění pitné vody. Je možné ho využít i jako bělící prostředek do mouk. Používá se v bělidlech, barvách, desinfekcích, plastech, rozpouštědlech a při výrobě tetrachlormetanu a látek zpomalujících hoření. Prodlužuje trvanlivost čerstvě trhaného ovoce a zeleniny.

Výroba

Chlor se vyskytuje jak v podzemní vodě tak v čističkách odpadních vod. Chlor se vyrábí elektrochemicky elektrolýzou.

Nežádoucí účinky

Toxický a dráždivý při styku s pokožkou a pro plíce. V pitné vodě a v potravinách vytváří sloučeniny způsobující rakovinotvorné účinky. Při používání k ničení bakterií do pitné vody může obsahovat karcinogenní sloučeniny jako je toluen, xylen a podezřelý karcinogen styren. Chlor je velmi dráždivý a při vdechnutí může způsobit smrt nebo dýchací potíže. Při podání pečiva obsahujícího chlor zvířatům bylo zjištěno velké množství nežádoucích účinků.

Doplňující informace

V roce 1987 byly zveřejněny studie spojující vznik nádorů močového měchýře u lidí, kteří pili povrchové vody obsahující chlor po více než 40 let. V ČR (celé EU) je použití E925 jako přídatné látky nepovolené. Chlor je povolen pouze při čištění pitné vody. V USA je látka povolena - GRAS.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?