Éčka v potravinách

E920 - L-cystein

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Živočišný původ

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o aminokyselinu, používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Látka slouží jako kypřící prášek do chlebových mouk. Snižuje dobu zpracování těsta tím, že mění thiolové skupiny na disulfidové, které tvoří pružnost lepku a zvyšují objem bochníku.

Použití

Látka se používá do nekvašeného chleba, chleba, pečiva, chlebové mouky. Dále se látka využívá jako přísada k barvení uzenin, do ovocných šťáv jako antioxidant zabraňující ztrátě vitamínu C. Může být také přítomna v cereáliích i kojenecké stravě. Cystein se používá při léčbě jater a jako prevence při ozařování. Látka se používá také jako prostředek zlepšující růst vlasů a nehtů, jako přídavek do šampónů a krémů.

Výroba

Vyrábí se synteticky z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech (vlasy lidí z Číny). Dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat.

Nežádoucí účinky

V běžných dávkách nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Dle výzkumů na krysách, kterým se podával cystein jako prevence před zářením, bylo zjištěno, že vyvolal jejich neplodnost. V mimořádných případech může způsobit poruchy ledvin a zhoršit výskyt aftů.

Doplňující informace

V ČR i EU je látka povolena. V USA je také povolena a má status GRAS.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny