Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E905b - Ropná vazelína

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins [ web ]

Charakteristika

Vazelína je přečištěná směs rafinovaných polotuhých uhlovodíků z ropy. Bezbarvá, průhledná, bez zápachu a bez chuti.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny (rajčata, lilek, okurka, paprika podobně), své uplatnění má i jako lubrikant (znesnadňuje připečení výrobků k formě, plechu nebo ke krájecímu noži). Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.

Výroba

Jedná se o směs polotuhých uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropných minerálních olejů. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.

Nežádoucí účinky

Může zamezovat vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (vitamín D, E, K a některé esenciální mastné kyseliny). Pravděpodobně se nehromadí v organismu tolik jako minerální oleje. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není použití této látky povoleno.


Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?