Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E553b - Talek

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E553 : Magnesium silicates [ web ]

Charakteristika

Přírodní forma křemičitanu hořečnatého tvoří velmi jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu. Z přírodních nalezišť může být kontaminován například azbestem, používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice. 

Použití

Používá se jako potahová látka, látka upravující povrchy tabletek, slouží jako lubrikant nebo protispékavá látka. Talek se může používat jako protispékavá látka u potravin jako rýže, suché práškovité potraviny (koření, cukry, sole, náhrady solí a podobně), také je lze použít pro tabletované potraviny, plátkové sýry, žvýkačky. K ošetření povrchu se používá u masa a cukrovinek z želé. Najdeme jej i v čokoládách, pekařských a cukrářských výrobcích. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se ze síranu hořečnatého a křemičitanu sodného.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno. V USA se přírodní talek nepoužívá pro potravinářství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?