Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E539 - Thiosíran sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Thiosíran sodný - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílé nebo skoro bílé krystaly, má schopnost vázat přítomné ionty kovů (železa nebo mědi).

Použití

Hlavní funkcí je antioxidant, používá k ochraně nakrájených brambor proti hnědnutí a jako stabilizátor pro jodid draselný v soli, který obsahuje jód. Jeho schopnost vázat ionty se využívá v alkoholických nápojích, kde váže kovy železa, mědi a tím zabraňuje nežádoucím reakcím, které vedou ke změně barvy nebo textury, vzniku sraženiny nebo žluknutí. Také se používá k neutralizaci chloru nebo k odbarvení kostí. Je to protijed na otravu kyanidem, a v minulosti se používal na boj proti tvorbě krevních sraženin, používá se k léčbě pásového oparu a prašiviny u zvířat.

Výroba

Thiosíran sodný lze připravit zahříváním vodného roztoku siřičitanu sodného se sírou. Vznikají bílé krystaly.

Nežádoucí účinky

Nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Kód CAS: 7772-98-7. V České republice (celé EU) je jeho použití jako přidané látky zakázáno, v USA je její použití v potravinách povoleno. 


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?