Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E521 - Síran sodnohlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Zdroje informací

Charakteristika

Síran sodnohlinitý slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa, najdeme jej v mouce. Nebyly prokázány škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určen jako kontaminant.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Upravuje pH a zamezuje přítomným kovům urychlovat nežádoucí reakce, které mohou vést ke snížení kvality produktů (změna barvy, konzistence, žluknutí). Používá se jako kypřící látka a nosič benzoyl peroxidu v bělené mouce nebo sýrech.

Výroba

Síran sodnohlinitý lze získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě.

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno. V USA taktéž.


Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?