Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E514 - Sírany sodné

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Zdroje informací

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Síran sodný je v přírodě běžně vyskytující se látka, kterou lze těžit nebo ji lze získat chemickou cestou. Používá se jako regulátor kyselosti, jako potrava pro kvasné procesy probíhající při výrobě piva nebo v pekařství nebo mají plnicí a nosnou funkci. Setkat se můžeme s bližším rozdělením na 514(i) síran sodný nebo 514(ii) hydrogensíran sodný. Lidský organismus tyto látky snadno vstřebává. Jedná se o přirozeně se vyskytující minerál ve dvou formách. První forma je "mirabilite", což je hydratovaný síran sodný, který se běžně vyskytuje v Kanadě. Druhá forma je "thenardite, ta je bezvodá a těží se v Rusku. Barva přírodního minerálu může být od bíle až po světle růžovou.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, jako potrava pro kvasnice při výrobě piva nebo v pekařském průmyslu. Využívají se při zpracování pitné vody. Mohou mít funkci plnidla nebo nosné látky – využití pro lepší dávkování například potravinářských barviv, léků, pracích prášků (kompaktní prací prášky jich obsahují nepatrné množství). Ve farmacii se dále používá jako silné projímadlo. Vyskytují se ve žvýkačkách, žvýkacích bonbonech a sušenkách. V potravinách je jeho koncentrace nízká a nevyvolává žádné nežádoucí účinky (např. na žvýkačkách se uvádí, že nadměrná konzumace může vést až k průjmovým onemocněním).

Výroba

Chemickou cestou získáme bezbarvé nebo bílé krystalky, případně krystalický prášek, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě kuchyňské soli.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 7757-82-6 (Síran sodný), Kód CAS: 7681-38-1 (Hydrogensíran sodný).V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo dětskou výživu a další potraviny. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. V USA je tato látka povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?