Éčka v potravinách

E501 - Uhličitany draselné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Hydrogenuhličitan draselný - Wikipedie [ web ]

Uhličitan draselný - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Uhličitan draselný je bílý, silně hygroskopický prášek; hydrogenuhličitan tvoří bílé krystalky nebo prášek – je bezbarvý, bez zápachu a je rozpustný ve vodě. Jsou zdrojem potřebného draslíku pro organismus. Dřív nazývaný také potaš nebo salajka.

Použití

Tyto uhličitany fungují jako emulgátory, mající kypřící účinky a upravují kyselost potravin. Jsou používány v pekárenství, při výrobě margarínů a jako zdroj draslíku – tj. slouží k obohacování potravin tímto prvkem. Dále nacházejí využití při zpracovávání kakaových bobů a kávovinových náhražek a jejich účinky urychlují vysoušení hrozinek.

Výroba

Hydroxid draselný se sytí oxidem uhličitým. Při reakci hydroxidu draselného a oxidu uhličitého vzniká uhličitan draselný.

Nežádoucí účinky

Látky se považují za bezpečné. Podle některých zdrojů může uhličitan draselný způsobovat citlivým osobám podráždění pokožky a záněty kůže na hlavě, na čele a na rukou.

Doplňující informace

Potaš se dříve získávala tradičním způsobem – pálením lesního dřeva. V ČR (celé EU) smějí být uhličitany draselné přidávány téměř ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V omezeném množství je lze přidávat i do kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Povoleny jsou i v USA. 


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny