Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E416 - Guma karaya

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Guma karaya je látka vyskytující se ve větvích Indického stromu druhu Sterculia urens. Používá se jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.

Použití

Guma karaya stabilizuje želatiny, želé bonbóny, zmrzliny a šlehačky a používá se jako plnidlo do citrónových krémů. Díky své citrónové až kořeněné příchuti se přidává do různých nápojů, zmrzlin, sladkostí, pekařských výrobků a polev. Jako zahušťovadlo tuto látku nalezneme v polévkách, omáčkách, zálivkách a majonézách. Díky schopnosti vázat vodu se používá při výrobě tavených sýrů a masných výrobků, kde má funkci také jako pojivo. Dále ho nalezneme v mražených mléčných dezertech, mléčných výrobcích, cukrovinkách, pudincích, jogurtech a v nízkotučných dressincích. Nežádoucí účinky Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání, projímavé účinky nebo jiné břišní potíže. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, astma, trávicí potíže).

Výroba

Získává se z větví stromu Sterculia urens, který se vyskytuje především v Indii.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití gumy karaya povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do cukrářských výrobků, dezertů, vaječných likérů, do polev na ořechy nebo do žvýkaček a majonéz. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?