Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E405 - Propylenglykolalginát

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Odpěňovače

Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Propylenglykolalginát je propylenglykol ester kyseliny alginové, která se získává z hnědých řas. Používá se především jako stabilizátor, zahušťovadlo a emulgátor.

Použití

Propylenglykolalginát se používá jako stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor nebo také jako plnidlo a odpěňovač. Je přidáván do zmrzlin, mražených vaječných krémů, ovocných dření, pudinků, jogurtů, do omáček, zálivek a sirupů, džemů, nízkotučných dressingů, majonéz, tuků a k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků nebo cukrovinek. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty.

Výroba

Průmyslově se vyrábí esterifikací kyseliny alginové s propylalkoholem a glykolem.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. Ve vysokých koncentracích může způsobovat projímavé účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití propylenglykolalginátu povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, žvýkaček, vodových zmrzlin, atd. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?