Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E327 - Mléčnan vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Bezpečné
Živočišný původ
Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o pevnou, bílou látku bez zápachu. Sůl kyseliny mléčné. Mléčnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantů a upravuje kyselost. Dodává tělu potřebný vápník.

Použití

Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mlék. Používá se jako kypřící látka, zpevňující látka v ovocných a zeleninových výrobcích a sýrech. Dále např. v krmivech, jogurtech, salámech, cukrovinkách, omáčkách, těstech na chléb a v dalších potravinách.

Výroba

Přidáním hydroxidu vápenatého do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.

Nežádoucí účinky

Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné.Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.Jiné nežádoucí vlastnosti nemá.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství. K výrobě dětských příkrmů je povolena forma L této látky. V USA je použití látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?