Éčka v potravinách

E321 - Butylhydroxytoluen (BHT)

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Butylated Hydroxytoluene [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jeden z nejpoužívanějších antioxidantů v jídlech.  Používá se jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Má podobné vlastnosti jako E320 (BHA), často se s touto látkou používá v kombinaci.

Použití

BHT se používá jako konzervační prostředek, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo v mnoha výrobcích. Jako příklad lze uvést žvýkačkový základ, přísada do olejů, výrobků z brambor, živočišných tuků i tuků do pečiva, rýže a další. BHT můžeme nalézt i v kosmetických výrobcích. Přidává se i do potravinářských obalů.

Výroba

BHT se vyrábí z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy.

Nežádoucí účinky

Může způsobit alergickou reakci, v zásadě je ale považován za bezpečný. Stopové množství látky zůstává v lidských tukových tkáních. Existují pochybnosti týkající se bezpečnosti BHT. Studiemi na zvířatech bylo totiž dokázáno, že látka může způsobovat řadu poruch - toxické účinky na játra, ledviny, plíce, vaječníky. Podle organizace IARC je tato látka prokázaný zvířecí karcinogen. Mnoha organizacemi je doporučováno vyhýbat se konzumaci této látky. U citlivých jedinců může látka vyvolat alergické reakce - kopřivku, ekzémy, apod.


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny