Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou dělíme na: Askorbylpalmitát (304(i) ), Askorbylstearát (304(ii) ).

Použití

Z kyseliny askorbové (vitamin C) a kyseliny palmitové procesem zvaným esterifikace. Kyselina palmitová se může vyrábět z živočišných tuků.

Výroba

Jedná se o kapalné látky rozpustné v tucích. Společně s dalšími antioxidanty zpomalují žluknutí tuků v uzeninách či předchází oxidaci olejů na vaření při vysokých teplotách. Dále zabraňují hnědnutí jablek a dalšího ovoce na řezu. Prodlužují trvanlivost zpracovaných ořechů. V lidském těle se přeměňují na kyselinu palmitovou resp. stearovou, které jsou běžnou přirozenou součástí lidské potravy.

Nežádoucí účinky

Použití v pekárenském a masném průmyslu, při výrobě margarínů a olejů, nápojů, produktů s ořechy či majonéze. Dále se používá v potravinářských barvivech a nutričních doplňcích. 

Doplňující informace

Nežádoucí účinky jsou známy pouze pro osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů. Jiné nežádoucí účinky nemá.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?