Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E235 - Natamycin

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se antibakteriální činidlo, které má antibiotické účinky. Působí vůči bakteriím Clostridium botulinum. Je stabilní při zpracování potravin. 

Použití

Látka se používá v sýrech, omáčkách, hořčici, uzeninách. Uplatnění má také při výrobě masa k ošetření jejich povrchu. Může sloužit k léčbě různých zevních potíží jako jsou plísně na nohou, pohlavních či kvasinkových nemocí.

Výroba

Vyrábí se fermentací bakterií Streptomyces natalensis, které rostou v Jižní Africe.

Nežádoucí účinky

Proběhla řada pokusů na krysách a psech, které nezpůsobily žádné závažné negativní účinky. Jediným efektem bylo nepatrné snížení tělesných hmotností. Karcinogenní, mutagenní nebo teratogenní účinky na zvířatech nebyly dokázány. Ve větších koncentracích může způsobit alergické reakce jako je podráždění pokožky, nevolnost, zvracení, průjem, apod. Látka je v podezření, že zabraňuje pozitivním léčivým účinkům antibiotik.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) s látka smí používat k ošetření povrchu sýrů a masných výrobků, nesmí se však dostat více než 1,5 cm pod povrch potraviny. V USA je látka povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?