Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E232 - Orthofenylfenolát sodný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

2-fenylfenol - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku, která se používá ke konzervování zejména citrusových plodů. Má bílou nebo žlutou barvu, vyskytuje se ve krystalické pevné látky.

Použití

Používá se zejména v zemědělství - při pěstování různých druhů ovoce a zeleniny (např. rajčat, brambor, citrusových plodů, hrušek, švestek, broskví, apod.). Ve formě dezinfekčních přípravků se používá pro dezinfekci v domácnosti, nemocnicích, potravinářských provozech a i na jiných místech. Lze ho aplikovat na tkaniny i jiné materiály. Dále má využití v gumárenském průmyslu, v laboratořích, při výrobě jiných fungicidů, barviv a jiných chemikálií.

Výroba

Orthofenylfenol, ze kterého se sůl vyrábí se získává synteticky z uhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

Kontakt látky s očima může způsobit podráždění. U některých osob může látka dráždit kůži. Skupina pro podporu hyperaktivních dětí doporučuje vyloučit z dětské výživy. Studiemi na zvířatech byla zjištěna řada negativních účinků - problémy s ledvinami, výskyt zhoubných i nezhoubných nádorů, teratogenní a reprodukční problémy. Podle organizace IARC je látka prokázaný zvířecí karcinogen. Látku je možné považovat za bezpečnou v případě, že se vyhneme konzumaci kůr citrusových plodů.

Doplňující informace

Látka není v rámci EU (ČR) povolená k použití do potravin.


Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?