Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E225 - Siřičitan draselný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Charakteristika

Tato látka se vyskytuje ve formě suchého korozivního prášku. Obsahuje 45% oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zabraňuje šíření hub a plísní. Má využití také jako antioxidant. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob.

Použití

Látka se používá při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, zázvorové pivo, sýry, sušené ovoce, sušené fazole, výrobky z brambor, želatina.

Výroba

Vyrábí se přidáním hydroxidu draselného ke kyselině siřičité, vzniká sůl.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Doplňující informace

Siřičitan draselný není v ČR (celé EU) povolen jako přísada do potravin.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?